מהו מחקר איכותני

מהו מחקר איכותני

אם גם אתם שמעתם על ‘מחקר איכותני’, ודי שברתם את הראש – מהו, כשאתם תוהים לעצמכם מה בדיוק יסייע בירור המידע, אם ממילא תשכחו את כל ההסבר המפולפל שניה אחרי שתשמעו אותו – אנחנו כאן בדיוק כדי לעשות לכם סדר, ולהסביר לכם ממש לעומק מה זה בדיוק מחקר איכותני, איך תדעו להסביר את הגדרתו גם מתוך שינה, ואיך מבצעים אותו בפועל עבור העבודה האקדמית שלכם.

מחקר איכותני – כשמו כן הוא

קבלו את הסימן שיעזור לכם לזכור מה זה מחקר איכותני גם מתוך שינה עמוקה באמצע החלום השביעי. מחקר איכותני – כשמו כן הוא, נובע מהמילים: מחקר ואיכות. ולמה? כיוון שהדגש בסוג מחקר זה, נמצא על איכות המחקר ופחות על הנתונים הכמותיים, בשונה ממחקר כמותי שמתייחס בעיקר לנתונים מספריים, אשר הם אלה שיוצרים את מסקנות המחקר.

האם אתם יודעים לספור עד 300? בוודאי. מה הבעיה? כבר אי אז בשנות בית הספר המוקדמות נחלתם הצלחה בספירה מרובת ספרות. אבל… האם אתם יודעים לומר את המילה ‘אחת’ בשבע עשרה שפות שונות? מממ… כנראה שלא. אלא אם כן אתם מטיילים מובהקים או גאונים בצורה יוצאת דופן. וזהו בדיוק ההבדל בין שאלת מחקר כמותי לבין מחקר איכותני, ששם דגש על כמות הרבה יותר מינימליסטית, אבל עם שווי הרבה יותר איכותי ומקיף.

איכות של מחקר

מחקר איכותני: צלילה אל תוך עומק התופעה האנושית. מחקר איכותני, בשונה ממחקר כמותי, אינו מתמקד בציר רוחב של איסוף נתונים סטטיסטיים, אלא צולל אל תוך ציר העומק, שם הוא חוקר באופן יסודי תפיסות, השקפות עולם, נטיות תרבותיות וסוציולוגיות ותופעות אנושיות רבות ומגוונות

מה זה אומר מחקר שמבוסס על איכות? בשונה ממחקר כמותי שמתבסס על ציר רוחב של איסוף נתונים, מחקר איכותני מבוסס על ציר עומק שחוקר בצורה יסודית תפיסה, השקפת עולם או נטייה תרבותית סוציולוגית. במחקר איכותני הכלים שמשמשים את החוקר, מתמקדים בעיקר בתשאול, ראיונות, תצפיות, ועוד מגוון ערוצים, אשר דרכם ניתן להגיע למסקנות על תופעות אנושיות, תוך בידוד של הנתונים האיכותיים והמקיפים, והתעמקות חכמה בהם.

מטרת המחקר

במחקר כמותי, ניתן לענות בתשובה בת מילה או מקסימום משפט אחד. ומדוע? כיוון שאיסוף הנתונים שם דגש על הבחינה הכמותית, ולא על תוכן התשובה. לא פלא אם כך, שקשה עד בלתי אפשרי לחקור את מדעי החברה והרוח על פי המחקר הכמותי, שמתייחס לנתונים מלמעלה ושם דגש רק על הקשר מספרי וכמעט שלא על הקשר איכותי. 

ולכן, כתיבת עבודות אקדמיות בתחום הפסיכולוגיה, הסוציולוגיה או הפילוסופיה, תהיה בדרך כלל מבוססת על מחקר איכותני שיורד לפרטים הקטנים, חוקר את התמונה השלמה, ועורך את ההקשרים בין הגורמים, התוצאות והאינטראקציה בין תשובות המחקר, כך שהוא מסוגל להוביל לגילויים מפתיעים ומלאי עוצמה.

יתרונות של מחקר איכותני

אמנם, ככל הנראה אתם בוחרים במחקר האיכותני בגלל הוראות המנחה, או הצורך שהתעורר בכתיבת עבודה סמינריונית. אבל אם אתם בכל מקרה עומדים להשתמש בשיטות מחקר איכותניות, למה שלא תהנו כבר מההבנה ששיטת המחקר בה אתם משתמשים כוללת בתוכה יתרונות רבים!
מה לדוגמא?

נקודת מבט

מחקר איכותני שמבוצע בעזרת ראיונות עומק ותשאולים מקיפים, מאפשר להבין עד לדקויות את נקודת מבטם של המתושאלים, וכך להגיע למסקנות להוציא לאור את הפרספקטיבה של הנושא הנחקר.

ידע

עם כל הכבוד לידע כמותי, מספרים הם רק חלק אחד בחיים שלנו, ובסופו של דבר כולנו יודעים – שמספרים זה לא אנשים😊. בעזרת הראיונות והתצפיות ניתן להגיע למידע עשיר ויקר מפז, שלא ניתן היה להגיע אליו בכל דרך אחרת, אם לא באמצעות המחקר האיכותני.
הגדרת תופעות.

אף אחד לא יוכל להגדיר תופעות, יותר מהאנשים שחווים אותן על בשרם. ולכן, ה’חפירה’ האנושית בשאלת מחקר, מאפשר להגיע להגדרה מדויקת, מזוקקת וכזו שתואמת למציאות ממש.

מבנה מחקר איכותני

מחקר איכותני מורכב מפרקים קבועים: תקציר, תוכן עניינים, מבוא, סקירת ספרות, שיטת מחקר, תוצאות, דיון, מסקנות, ביבליוגרפיה ונספחים. עיקר העבודה מושקע בשיטות המחקר, הכוללות ניתוח מסמכים, ראיונות ותצפיות, שמטרתן לענות על שאלת המחקר.

מבנה מחקר איכותני, מתבסס על החלקים המרכיבים הבאים:

  • תקציר,
  • תוכן העניינים,
  • מבוא,
  • סקירת ספרות,
  • הסבר על שיטת המחקר,
  • תוצאות המחקר,
  • דיון סיכום ומסקנות,
  • ביבליוגרפיה ונספחים.

כדי שהשאלת מחקר איכותני אכן תוביל למסקנות, לקראת סיום פרק הדיון, חשוב לפרט מהו הנרטיב הסופי אליו ניתן להגיע בעקבות המחקר.

שיטות מחקר איכותניות

חשבתם שברגע שעברתם את השלב של ניסוח שאלת מחקר אתם כבר אחרי הכול? מממ.. ממש לא. כי בסופו של דבר, עיקר העבודה והמאמץ מושקע בשיטות המחקר, אשר נועדו לשרת שאלת מחקר איכותני. שיטות המחקר הנפוצות מתבססות על מסמכים ומקורות אקדמיים, כאשר בחלק זה שיטות המחקר זהות גם במחקר כמותי. ו… כאן מגיעה ההפתעה הגדולה, שחושפת כי שיטות המחקר הנוספות, הן: ראיונות ותצפיות, שלכל אחת מעלות וחסרונות משלה.

 

ראיונות

תצפיות

מעלות

– השגת מידע עומק אינדיבידואלי

– הבנה מעמיקה של נקודת המבט של המרואיין

– קבלת הפרספקטיבה של האחר

– לעיתים ניתן לשאוב מן הראיונות גם נתונים כמותיים

– מחקר באזור הנוחות הטבעי של הנבדקים, מה שמעלה את רמת האמינות.

– פעמים ששיטת מחקר זו מאפשרת השגה של הרבה יותר נתונים.

-קבלת מידע ישיר על האינטראקציה בין הגורמים.

חסרונות

–          אין אפשרות לבודד את הדינאמיקה בין המראיין למרואיין, כך שייתכן שהיא משפיעה על אמינות התשובות.

–          שיטה זו עלולה להיות פחות אובייקטיבית

–          שיטת מחקר זו עלולה להיות ארוכה ומייגעת יותר

–          תיתכן השפעה על האובייקטיביות בעקבות נוכחות החוקר.

דוגמאות לנושאי מחקר

עבודת מחקר איכותני, מתאימה כמובן רק לתחומי למידה מסוימים הנושקים למדעי הרוח והחברה, כאשר השאלת מחקר לעבודה סמינריונית, תהיה מנוסחת בדרך כלל בצורה פתוחה. נושאי המחקר שניתן לדון עליהם הם רבים לאין ספור: כיצד ילדים תופסים את המראה החיצוני שלהם, מהם הגורמים של הדיכאון, ואפילו המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. כל תופעה רחבה שכוללת מגוון רב של פרטים, רציונל שעומד מאחוריה ואינטראקציה עם אנשים – יכולה לשמש כבסיס למחקר האיכותני.

דוגמאות לשאלות מחקר איכותני

מה הטעם של קפה?
הוא נמס, אוורירי, וממלא באנרגיה.
נו טוב, ההגדרה לא באמת מספקת את עצמה, כי הטעם של קפה הוא… הוא…. הוא טעם שאי אפשר להסביר אותו עד שלא טועמים!
וגם שאלת מחקר איכותני, עם כל הכבוד להסברים המקיפים – לא ניתן להבין לעומק עד שנפגשים בה בפועל. אז הנה כמה דוגמאות של שאלות מחקר איכותני:
כיצד תרבות המערב משפיעה על תרבות המזרח?
מהן עמדות ארצות אירופה כלפי מדינת ישראל?
מהם המאפיינים של העבריינים?

עברו על השאלות, וחזרו על נקודות לאורך המדריך שזה עתה קראתם. תוכלו לראות כיצד בצורה מפתיעה – שאלת המחקר האיכותנית אכן מתאימה לכל הקריטריונים של מחקר איכותני, וכמובן עוסקת בסוגיות אנושיות שלא ניתן לחקור אותם מבחינה כמותית, כיוון שאז התוצאות שתתקבלנה תהיינה שטחיות למדי.

3 דוגמאות לנושאי מחקר איכותני: 1. תפיסת האמהות בקרב נשים יהודיות חרדיות: שאלת מחקר: כיצד תפיסת האמהות משפיעה על בחירותיהן וחוויותיהן של נשים יהודיות חרדיות? שיטות מחקר: ראיונות עומק עם נשים חרדיות, ניתוח טקסטים רבניים העוסקים באמהות. 2. השפעת רשתות חברתיות על דימוי גוף בקרב בני נוער: שאלת מחקר: כיצד שימוש ברשתות חברתיות משפיע על דימוי הגוף של בני נוער, והאם קיימת השפעה מגדרית? שיטות מחקר: קבוצות מיקוד עם בני נוער, ניתוח תוכן של תמונות ופוסטים ברשתות חברתיות. 3. תהליך קבלת החלטות בנוגע להפסקת הריון: שאלת מחקר: מהם הגורמים המשפיעים על תהליך קבלת החלטות בנוגע להפסקת הריון בקרב נשים בישראל? שיטות מחקר: ראיונות עומק עם נשים שעברו הפסקת הריון, ניתוח טקסטים רפואיים וחברתיים העוסקים בנושא.

לסיכום

כעת גם אתם יודעים לדקלם מתוך שינה מהו מחקר איכותני ועבור אילו נושאים ותחומי לימוד הוא מתאים? כנראה שכן😊. וזה הזמן לתרגם את כל הידע שקיבלתם על המחקר האיכותני למעשה, ופשוט להתחיל לחשוב על ניסוח שאלת המחקר שלכם, נושא העבודה הסמינריונית אותו תרצו לחקור, וכל הדרכים שתסייענה לכן כדי להגיע למסקנה פורצת דרך.

רוצים להיות בטוחים שתהנו מכתיבת המחקר האיכותני?

פשוט מאד, בחרו בנושא שקרוב לליבכם והוא מעניין אתכם באופן אישי, וכך תבטיחו לעצמכם הנאה מעשירה לאורך כל הדרך, בד בבד לעבודה סמינריונית מצליחה.
בהצלחה!

בחרו את האפשרות המתאימה להצעת מחיר חינם תוך מספר דקות והתחלת התהליך

רוצה סיוע בכתיבת העבודה האקדמית שלך ביושרה?

מאגר עבודות אקדמיות לדוגמה

כנסו עכשיו! אלפי עבודות אקדמיות לדוגמה

או.. הזינו פרטים בטופס

לסיוע בכתיבת עבודה מקורית ללא סיכונים מיותרים!

דילוג לתוכן