fbpx

בינה מלאכותית במאמרים אקדמיים: כיצד טכנולוגיית AI משפיעה על המחקר האקדמי?

בינה מלאכותית במאמרים אקדמיים: כיצד טכנולוגיית AI משפיעה על המחקר האקדמי?

תוכן עניינים

הבינה המלאכותית (AI) הגיעה להישגים טכנולוגיים משמעותיים מאוד ופורצי דרך בעשר השנים האחרונות. הישגים אלו השפיעו רבות על מגוון תחומי מחקר אקדמיים כגון תחומי המדעים, תחום האמנות ותחום הטכנולוגיה והמחשבים. אך מה היא למעשה ה-AI? אינטליגנציה מלאכותית (Artificial Intelligence) היא בינה מעשי ידי אדם, שהאדם לימד אתה לחשוב באופן מכני, מלאכותי ועמוק על מגוון רחב מאוד של נושאים.

בחלוקת פרס הנובל האחרונה בשנת 2024 , 2 זוכים בפרס עשו שימוש גלוי ומוצהר באינטליגנציה מלאכותית במחקר שלהם. עבור, רובנו, החוקרים והסטודנטים "הפשוטים" ה-AI יכולה לסייע במהלך המחקר האקדמאי שלנו החל מחקר מקורות, ניתוח, כתיבה וניסוח של המחקרים שלנו עד לשלב בו הם מפורסמים.

ההשפעה של ה-AI על עולם האקדמיה נמצאת בחיתוליה, אולם, כבר עכשיו ברור שהשפעה זו כאן כדי להישאר והיא עוד תגדל. במאמר הבא ננסה להסביר כיצד כבר עכשיו ה-AI  מסייעת ומשפיעה על המחקר האקדמאי.

AI ככלי לכתיבת מאמרים אקדמיים

ישנו מגוון רחב של כלי בינה מלאכותית המסייעים בכתיבה של מאמרים אקדמיים. בין הכלים הנפוצים ביותר ניתן לכלול את הכליםChatGPT  וGrammarly-. כלים אלו מספקים שירותים כמו: ניסוח מחדש של טקסטים מורכבים, תיקון טעיות דקדוק והפיכה של הניסוחים במאמר לבהירים וברורים יותר. חשוב לציין שבעוד ש-ChatGPT עוזר גם בכתיבה בשפה האנגלית וגם בכתיבה בשפה העברית, Grammarly מציע אך ורק שירות בשפה האנגלית.

יתרונות של שימוש בכלי AI במחקר

חסרונות של שימוש בכלי AI במחקר

הפיכת משך זמן הכתיבה לקצר יותר.

חוסר בכתיבה מקוריות וחדשנית.

הפיכת רמת הדיוק והאיכות של הכתיבה לגבוהים יותר.

חוסר בכתיבה מחקרית יצירתית.

חיסכון במשאבים כספיים.

חוסר בכתיבה ביקורתית.

AI ככלי לניתוח מאמרים אקדמיים קיימים

הכלים הטכנולוגיים של ה-AI  משנים את האופי של מחקר אקדמי בכל רחבי העולם. באמצעות בינה מלאכותית לחוקרים אקדמאיים מתחומי ידע שונים יש דרכים נגישות יותר לחקר של מאמרים ומידע קיימים. הבינה המלאכותית מאפשרת לחפש מאמרים בקנה מידה גדול יותר ולנתח אותם באופן מתקדם מאוד – תוך קיצור לוחות הזמנים. כלי בינה מלאכותית שונים מציעים לקהל החוקרים האקדמאי ולסטודנטים כלי מחקרי מתקדמים המאפשרים ניתוח וחיפוש חכם של מחקרים משנים קודמות במאגרי נתונים גדולים מאוד. היתרון של מערכות אלו הוא שהן מאפשרות לבצע ניתוח רוחבי, אורכי או לפי פרמטרים שהוגדרו מראש לתוכן של מאמרים קיימים ובכך לזהות מגמות מחקר חדשות או מגמות מחקר קיימות ולהציע תובנות חדשות אודותיהם. ה-AI יכול לשמש כמשאב חיוני במחקרים אקדמאיים וכתיבת ספרות מחקרית – כי הוא חוסך זמן עבודה ועלות של כוח עבודה, מה שמפנה יותר משאבים כספיים לצרכים מחקריים אחרים.

השפעת AI על פרסום מאמרים אקדמיים

בתחום פרסום המאמרים האקדמיים וכתיבת מאמרים אקדמיים כלי AI  יכולים להפוך את כלל תהליכי הכתיבה והפרסום להרבה יותר שקופים עבור כלל הקהילה המחקרית. כלים אלו יכולים לסייע בביצוע סינון ראשוני של מאמרים מבחינת רמת האמינות שלהם, האיכות שלהם ואולי הדבר החשוב ביותר הוא שכלים אלו הופכים את תהליכי הזיהוי של גניבות ספרתיות (פלגיאט) לפשוטים, יעילים ומהירים יותר לביצוע. מערכות אלו יכולים להיות לעזר רב גם בשיפור הניסוח של פרסומים שונים ובביצוע הערכה אובייקטיבית של הנתונים שכל מחקר מציג. באופן זה תהליכי הביקורת שכל מחקר או מאמר אקדמאי עובר לפני הפרסום שלו ברבים, הופכים להיות אוטומטיים, מה שהופך את התהליכים האלו לקצרים יותר מבחינת המשך שלהם ולגבוהים יותר מבחינת האיכות הכוללת של פרסומים מחקריים שונים בכל תחומי המחקר.

האם AI יהפוך את המחקר האקדמי לאוטומטי?

אחת השאלות המרכזיות שמעלה השימוש הגדל והולך בכלי בינה מלאכותית בכל תחומי המחקר האקדמאיים הוא שאלת עתיד המחקר לאן הוא? עולה השאלה האם בעתיד כלים אלו יחליפו את המוח האנושי וכלל תהליכי המחקר האקדמאי יבוצעו באופן אוטומטי על ידי מכונות? את התשובה כמובן שרק נדע בשנים הבאות. אך, ניתן לומר שהיכולת של כלי בינה מלאכותית היא מוגבלת ביצירה של רעיונות חדשים יש מאין. כלי בינה מלאכותית יודעים לחשב, לסכם, לנתח ולהעביר ביקורת על מידע קיים – נכון לזמן בו אנחנו נמצאים הם אינם מסוגלים לחשוב באופן יצירתי, או להגיע לגילויים לבד ללא יד (ומחשבה) מכוונת של חוקרים אנושיים.

חשוב לציין שקיים חשש באקדמיה בנוגע לכך שכלי AI עלולים להפר שמירה על זכויות יוצרים, לעשות שימוש לא חוקי במידע, או להסתמך בצורה "עיוורת" על נתונים. חשוב לומר שהכול מתחיל ונגמר במקום שכל חוקר נותן בפרסומים שלו ובתהליך העבודה לכלים אלו וגם אם ישנם כשלים מסוריים הרי שאלו של בני אדם המשתמשים ומפעלים את הבינה המלאכותית ולא של המכונה עצמה שאין לה יכולת מסורית.

סיכום

לסיכום, ההשפעה של כלי הבינה המלאכותית על המחקר האקדמי היא משמעותית מאוד ונמצאת כל הזמן בהתפתחות מתמדת – כלים אלו הופכים להיות מעורבים יותר ויותר בכל שלבי הכתיבה והמחקר האקדמאיים. אמנם, חשוב לזכור שכלים אלו הם מכונה לכל דבר ומי שאחראי בסופו של דבר להשתמש בהם באופן מוסרי ונכון מבחינה מקצועית הוא החוקרים עצמם. כחוקרים וותיקים או כסטודנטים מתחילים חשוב להיות מודעים למגמות המתפתחות והמשתנות של השימוש בכלי AI באקדמיה מבחינה מקצועית, מוסרית ואישית.

בינה מלאכותית במאמרים אקדמיים (1)

בחרו את האפשרות המתאימה להצעת מחיר חינם תוך מספר דקות והתחלת התהליך

מאגר עבודות אקדמיות לדוגמה

כנסו עכשיו! אלפי עבודות אקדמיות לדוגמה

או.. הזינו פרטים בטופס

לסיוע בכתיבת עבודה מקורית ללא סיכונים מיותרים!

דילוג לתוכן