״האולימפוס״, ״כוכב הצפון״, ״פסגת האוורסט״.
כל כך הרבה כינוים ניתנו לאורך השנים להישג המשמעותי ביותר בעולם האקדמיה – דוקטורט. כתיבת דוקטורט טומנת בחובה יוקרה, עדות להתמדה וחריצות ובעיקר מסירות לאותו נושא מחקר נבחר.
יחד עם זאת, במסע ההליכה באותו שביל זהב, בשל חשיבות כתיבת דוקטורט איכותית, טבעי שיצוצו גם לא מעט אתגרים: החל מכתיבת הצעת מחקר לדוקטורט, עבודת מחקר אינטנסיבי, כישורי כתיבה אקדמאית ברמה גבוהה, מחקר איכותני ומחקר אקדמי מעמיק ועוד.
מאמץ מפרך זה דורש לא רק יכולת אקדמית אלא יכולות חקירה, חשיבה וכתיבה, כי אחרי הכל, מדובר במסמך מקיף המייצג את שיאו של תחום הלימוד שלנו.
למרות שתהליך כתיבת עבודות אקדמיות יכול להיות מרתיע, יש לא מעט פתרונות כמו ליווי אקדמי חיצוני, סיוע בכתיבת דוקטורט ועוד.
אבל אם אתם רוצים להבין קודם מה הם אבני הדרך המרכזיות בכתיבת עבודה אקדמית המאמר הבא יחשוף בפניכם טיפים סודיים שיכולים לעזור לכם לנווט בהצלחה בתהליך ולייצר עבודה מצטיינת.
אז אחרי שהבנו שיש לא מעט קושי ואתגרים בתהליך הכתיבה, זה הזמן לצלול לטיפים הסודיים (ששש אל תספרו לאף אחד) שיקחו את העבודה שלכם לרמה הגבוהה ביותר.
קדימה, מתחילים.
בחירת נושא מחקר לעבודת דוקטורט
הדבר הבסיסי והחשוב ביותר לפני שניגשים לכתוב עבודה אקדמית, הוא בחירת נושא מרתק, רלוונטי ובר-ביצוע, תוך התייחסות לתחום הדוקטורט.
סיוע בכתיבת דוקטורט יכול להיות בעל ערך רב במהלך שלב זה, מכיוון שאנשי מקצוע מנוסים יכולים להדריך אותך בבחינת היתכנות הנושא שבחרת. לכן, כדאי לערוך סקירת ספרות יסודית, להתייעץ עם מנחים ומומחים בתחום, ולשקול לבקש עזרה בכתיבת הצעת מחקר לדוקטורט. בחירת נושא מוצלח מניחה את הבסיס למסע כולו ויכולה להשפיע באופן משמעותי על איכות העבודה..
בחירת שיטת מחקר
שלב בחירת שיטת מחקר הוא אחד מבין המורכבים ביותר בכתיבת דוקטורט ודורש מהכותב ידע מעמיק בשיטות מחקר כמותיות או איכותניות.
שיטות מחקר הן כלי נחוץ ביותר כחלק ממחקר אקדמי. הדבר מצריך כלי רעיוני, טכני או טכנולוגי שבאמצעותו ניתן לחקור השערות וכן להביא לידי אישוש הפרכה.
לפרק שיטת המחקר במחקר איכותני יש מבנה קבוע בדרך-כלל.
המבנה יכלול את החלקים הבאים:
הפרדיגמה המחקרית, אוכלוסיית המחקר, כלי המחקר, הליך המחקר, ניתוח הנתונים, אמינות ואתיקה.
בשל חשיבות הנושא כדאי מאוד לייצר:
סקירת ספרות קיימת, התאמת שאלות ממוקדות למטרות המחקר, בחינת סוג הנתונים ורמת המדידות, הערכת משאבים ואילוצים (זמן, גישה למקורות ועוד), בקשת סיוע, ליווי אקדמי והדרכה ממנחים או ממומחים, וכן לשקול סיוע חיצוני בכתיבת העבודה האקדמית.
ניהול זמן יעיל במסגרת כתיבת דוקטורט
ניהול זמן יעיל ואפקטיבי הוא בעל חשיבות עצומה כאשר ניגשים לכתוב דוקטורט.
רמת הלחץ והאינטנסיביות והתובענות בכתיבת עבודה זו היא גבוהה ביותר. דבר שמצריך מהסטודנטים תכנון לוחות זמנים וקביעת לוחות זמנים ריאליים כדי לצלוח את המשימה המאתגרת מבלי להיכנס ל״סחרור אקדמי״ ולשחיקה.
לכן, כדי לייצר עבודת דוקטורט מצטיינת עלינו להשתמש בטכניקות ניהול זמן יעיל כמו:
חלוקת משימות ותעדוף, הגדרת יעדים יומיים/שבועיים, שימוש ביומן בלוח דיגיטלי או פיזי שממוקם
לנגד עינינו בכל זמן הכתיבה ושילוב הפסקות מתוזמנות לאגירת כוחות.
כל אלו יכולים לעזור לנו להפוך לבעלי שליטה על הזמן והאנרגיה שלנו במהלך מסע הכתיבה.
כתיבה אקדמית
הקפדה על כללי כתיבה אקדמיים היא בעלת חשיבות עליונה בכתיבת עבודת דוקטורט איכותית.
כל עבודה נבדקת ״בשבע עיניים״ ומצופה מהסטודנט לכתוב עבודה בשפה פורמלית ולהתנסח ברמה אקדמית, לעשות שימוש במקורות אמינים המקובלים באותו נושא ולהשתמש בציטוטים נכונים המקדמים את הכתיבה ויוצרים היגיון בטקסט.
חשוב ביותר לדעת איך לייצר טקסט שמעביר מסרים מדויקים וברורים בצורה מושכלת ומחושבת, להימנע מז'רגון מיותר ובניית טיעונים בצורה הגיונית ונתמכים היטב, אם אנחנו רוצים לייצר עבודת דוקטורט שתגרום לועדת הבדיקה להתמוגג מאושר.
אחת הדרכים הטובות ביותר לכתוב עבודה שמנוסחת ונכתבת ברמה הגבוהה ביותר היא להשתמש בטיפים שהופכים את הכתיבה של כל סטודנט וסטודנטים לכתיבה אקדמית מדוייקת, כמו: קריאה ביקורתית, עריכה יסודית, משוב מחברים ועמיתים.
עבודה עם מנחה
עבודה עם מנחה היא אחד הפרמטרים היעילים שעושים את ההבדל בין עבודת דוקטורט מצטיינת לבין אחת שהיא לא.
יצירת קשר עבודה טוב ופתוח עם המנחה בעל הניסיון מאפשרת לנו לא רק לקבל ידע יקר ערך, כיווני חשיבה שלא לקחנו בחשבון ואפשרות לשאול ולהתייעץ אלא גם מאפשרת לנו לקבל הצצה ל'מוח מבריק' ומנוסה ביותר.
על פי מחקר של אוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, דוקטורנטים שהיו מעורבים באופן פעיל עם יועציהם וקיבלו משוב קבוע היו בעלי סיכוי גבוה יותר להשלים את עבודת הדוקטורט שלהם בהצלחה.
לכן, אם רוצים לייצר קשר פורה ומעשיר עם המנחה שלנו כדאי להשתמש בדרכים הבאות:
כדאי לנו להגיע למצב בו אנחנו קובעים פגישות סדירות עם המנחה ובכך אנחנו קובעים לעצמנו מקום קבוע למולו (ניתן לשלוח לו מייל בקשה בנושא ולהתאים את הזמנים שלנו לשלו וכו') לפני הפגישה כדאי לחשוב על כמה שיותר שאלות שיוכלו לעזור לנו בהמשך ולהציג אותן בצורה יעילה מולו, וכמובן, הדבר הקריטי של קבלת משוב בונה שיעזור לנו ״להשחיז חרבות״ להמשך.
התמודדות עם קשיים ואתגרים בכתיבת דוקטורט
זה לא סוד שכתיבת דוקטורט הינה אחת המשימות המורכבות והתובעניות שיש, לכן לא מעט סטודנטים חווים קשיים ואתגרים משמעותיים בזמן הכתיבה.
קשיים מנטליים ורגשיים כמו תחושת מוצפות, שחיקה וחוסר מוטיבציה מצד אחד, וקשיים טכנים כמו קשיי כתיבה (דבר שמושפע כמובן גם מהצד המנטלי) הינם דבר שבשגרה אצל אחוז גבוה מהסטודנטים.
חשוב לזכור שזה טבעי ולגיטימי לחלוטין. כל בן אדם על הפלנטה מושפע בצורה כזו או אחרת מלחץ ועומס, לרבות אנשים שנכנסו למסע כתיבת דוקטורט.
יחד עם זאת, עם העבודה הנכונה, ניתן לצלוח את התהליך האינטנסיבי הזה על ידי מספר פעולות: תמיכה חברתית יכולה לעשות פלאים לתחושות הפנימיות ולעזור לנו לגייס כוחות, פנייה לעזרה מקצועית שתהווה אוזן קשבת לפריקת התחושות שלנו וכן, גיוס מוטיבציה עצמית על ידי צפייה בסרטוני השראה, קריאה של ציטוטים שמעניקים מוטיבציה, וכן, פעילות גופנית שגורמת לשחרור מתחים והרגשה טובה יותר.
ברגע שנבצע חלק מהפעולות הללו ונהפוך אותן להרגל נרגיש הרבה יותר טוב וכך יהיה לנו יותר קל לבנות חוסן נפשי ולייצר התמדה לאורך זמן.
לסיכום
כתיבת דוקטורט מצטיינת היא מסע מאתגר אך מתגמל הדורש מסירות, התמדה, חוסן ונכונות לאמץ כלים, אסטרטגיות והרגלים:
על ידי מחקר וסקירת ספרות בנושא, התייעצות וליווי אקדמי של מנחים ומומחים, טיפוח הרגלי כתיבה אקדמים אפקטיביים, חיפוש משוב וחונכות, ניהול זמן ולחץ ביעילות ולהקיף את עצמנו בסביבה תומכת אפשר לנווט את הספינה שלנו בדרך לחוף מבטחים.
בסופו של דבר, כאשר עושים מחקר מקיף, לומדים את הנושא על בוריו ובעיקר, משקיעים בצורה משמעותית בכתיבה אקדמית איכותית אנחנו מעלים את סיכויי ההצלחה שלנו באלפי מונים.
אם אתם לקראת כתיבת דוקטורט ומרגישים שאתם צריכים סיוע ועזרה בכתיבה מצוות כותבים מומחים שיצרו יחד עם סטודנטים עבודות דוקטורט מצטיינות, אנחנו ב- Right4U כאן בשבילכם.
בהצלחה רבה בכתיבת עבודת דוקטורט מצטיינת!